Overhandiging van het Rapport “De maatschappelijke betekenis van de kringloopwinkels met een buurthuisfunctie van Schroeder van der Kolk”, gemaakt door onderzoeksbureau Movisie

Delen

Op vrijdag 17 juli heeft wethouder Martijn Balster (portefeuille Wonen, Wijken en Welzijn) het rapport in ontvangst genomen in het buurthuis van Schroeder van der Kolk aan de Kerketuinenweg.

De wethouder werd ontvangen door algemeen directeur Elly van der Vliet, Frans Biemans (manager Innovatie & Operatie), Margriet ten Hove (projectsecretaris), Sandra Hazebroek (manager Zorg & Werk) en Petra Engel (sociaal beheerder buurthuizen).

Na het welkomstwoord van Elly heeft Frans de ontwikkeling van de buurthuizen in de kringloopwinkels geschetst, in het bijzonder het buurthuis aan de Kerketuinenweg. Heel veel bezoekers weten het buurthuis te vinden.

Elly van der Vliet overhandigde het eerste exemplaar van het rapport (gemaakt door het onderzoeksbureau Movisie) aan wethouder Balster. De wethouder roemde de warme, gezellige sfeer en benadrukte het belang van dergelijke plekken in de wijken, om te voorkomen dat bewoners in een isolement terecht komen.

Petra Engel liet zien wat het buurthuis voor de bezoekers betekent: het is vooral een Open Inloop voor jong en oud, met verschillende achtergronden, waar ze deel kunnen nemen aan diverse activiteiten. Op dit moment worden er enveloppen gevouwen van pagina’s uit oude boeken. Eén van de bezoeksters vertelde hoe blij ze is dat het buurthuis weer open is na de coronacrisis en ze er weer 2x per week terecht kan om anderen te ontmoeten en samen activiteiten te doen.

De ervaringen van de bezoekster sluiten aan bij de conclusies uit het rapport: nl. dat een grote diversiteit aan bezoekers profiteert van de buurthuizen in de kringloopwinkel. Het buurthuis is voor hen een laagdrempelige gastvrije plek waar ze naast sociale steun en aandacht ook gezelligheid, rust en structuur vinden. Daarnaast hebben de buurthuizen betekenis voor de wijken waarin ze gevestigd zijn. Bezoekers die elkaar binnen het buurthuis hebben leren kennen en vriendschap hebben gesloten, zoeken ook buiten het buurthuis contact met elkaar. Zo dragen ze bij aan de sociale cohesie van de wijk. Bovendien vertegenwoordigen de buurthuizen een aantal belangrijke kwaliteiten voor kwetsbare burgers, zoals laagdrempeligheid en de kwaliteit van het personeel en het vrijwilligersbestand. Het personeel is benaderbaar en zorgt voor continuïteit, zodat bezoekers een vertrouwensrelatie met hen op kunnen bouwen.

De wethouder heeft een goede indruk gekregen van wat Schroeder allemaal doet voor de wijk (Escamp) en de buurtbewoners via onze buurthuizen.

De bijeenkomst werd opgeluisterd met live muziek van troubadour Martijn Breeman, een trouwe gast van ons buurthuis en er waren hapjes verzorgd door catering medewerkers van Schroeder.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email