Van Oekraïense advocaat naar nieuwe kansen dankzij Schroeder’s MAP-stage

Delen

Kristina doet een MAP stage bij Schroeder in het kader van haar inburgeringscursus

Kristina, een Oekraïense die 2,5 jaar geleden naar Nederland is verhuisd, heeft een indrukwekkend verhaal van aanpassing en doorzettingsvermogen. In haar thuisland studeerde ze af als advocaat, maar werkte ze in verschillende andere beroepen vanwege betere verdienmogelijkheden. “Ik werkte als croupier in een casino en deed administratief werk in hotels omdat dat beter betaalde,” vertelt Kristina.

Een belangrijk onderdeel van haar integratieproces is haar deelname aan de PVT- en MAP-lessen van Schroeder. “De PVT-lessen hebben me geholpen om de Nederlandse maatschappij beter te begrijpen,” zegt Kristina. “De MAP-lessen helpen mij op weg om een toekomstige baan te vinden.” Deze lessen zijn een essentieel onderdeel van het inburgeringsproces en bieden nieuwkomers zoals Kristina waardevolle inzichten in de Nederlandse cultuur en arbeidsmarkt.

Kristina doet nu een participatiestage bij Schroeder, waar ze ervaring opdoet in een Nederlandse werkomgeving. Zo gaat ze volgende week aan de slag in het SterK-filiaal, de upcycle store van Schroeder. Ze vertelt enthousiast over haar toekomstplannen: “Ik wil zo snel mogelijk de inburgeringscursus afronden en dan een baan zoeken. Ik weet nog niet precies wat, misschien in een winkel werken, koffie maken of misschien een opleiding volgen om boekhouder te worden. In Nederland heb je zoveel mogelijkheden.”

Naast haar professionele ambities heeft Kristina ook enkele interessante observaties over de verschillen tussen Nederland en Oekraïne. “Nederlanders hebben een goede balans tussen werk en privé. Oekraïners werken veel,” merkt ze op. Dit verschil in werkcultuur heeft haar positief verrast. “Goed vind ik dat salarissen in verhouding staan tot de hoogte van de opleiding die je gevolgd hebt. In Oekraïne zou ik als advocaat niet veel betaald krijgen, als croupier kon ik veel meer verdienen.”

Toch zijn er ook aspecten van de Nederlandse cultuur waar Kristina aan moet wennen. “Minder leuk vind ik dat Nederlanders best wel gesloten zijn. Oekraïners zijn wat spontaner. En dat je met Nederlanders altijd afspraken moet maken. Leven volgens afspraken. Bij Oekraïners kun je zonder afspraak aan komen waaien.”

Kristina’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe doorzettingsvermogen en openheid voor nieuwe ervaringen kunnen leiden tot succesvolle integratie in een nieuwe samenleving. Met haar vastberadenheid en positieve instelling is Kristina goed op weg om haar doelen in Nederland te bereiken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email